Språk og kommunikasjon:
Språk og kommunikasjon er et viktig satsningsområde i barnehagen, da det er grunnlaget for barns sosiale samspill, læring og utvikling. Gjennom daglig dialog, lek og samhandling med både voksne og andre barn, utvikler barn sitt språk og evne til å uttrykke sine tanker og følelser. Barnehagen har en viktig rolle i å støtte barns språkutvikling, både gjennom tilrettelagte aktiviteter og en språkstimulerende hverdag. Tidlig innsats for å styrke språkkompetansen er avgjørende for barns senere læring og deltakelse i samfunnet.
Sosial kompetanse:
I barnehagen skal barna lære å leve i fellesskap og være en del av en større gruppe gjennom både daglige rutiner og planlagte aktiviteter. Vi fokuserer på samarbeid, problemløsning, empati og hvordan gjenkjenne egne og andres følelsesmessige uttrykk.
Barnehagens motto er «Du og jeg er VI». Gjennom å sette søkelys på fellesskapet i barnehagen jobber vi for at alle barn skal føle seg inkludert, uavhengig av bakgrunn, språk eller ferdigheter. Dette styrker barnas evne til å fungere i et mangfoldig fellesskap.
Voksne i barnehagen veileder barna i å utvikle sosiale ferdigheter som å lytte til hverandre, vente på tur og respektere ulikheter.
Gjennom disse praksisene får barna erfaring med å være en del av en større gruppe, noe som legger grunnlaget for samarbeid, fellesskapsfølelse og sosial tilpasning senere i livet.
Kulturformidling gjennom eventyr, drama, musikk og sang
Vi har fokus på kjente og ukjente eventyr og fortellinger, og bruker disse aktivt hele veien fra småbarna og over på storebarn. Disse eventyrene blir felles referanser for barna som de bruker aktivt i leken sin og skaper en fellesskapsfølelse på tvers av avdelingene. Vi benytter oss av ulike kulturtilbud som fortellerstund på Norsk folkemuseum, besøk til Litteraturhuset, teater, og besøk av eksterne aktører i barnehagen som «Den kulturelle barnehagesekken». Vi dramatiserer mye i barnehagen. Vi leser bøker og forteller eventyr for barna og synger sanger knyttet til temaet. Vi bruker instrumenter og kroppen vår for å lage lyd og rytme til.
Vi spiller variert musikk for barna for å gi de ulike erfaringer. Vi snakker også om hvordan forskjellig typer musikk får oss til å føle oss i kroppen vår. Musikk kan både roe ned eller gi mer energi, musikk får frem følelser i oss som vi setter ord på og snakker om.
Mat og helse:
Ved å ha Mat og Helse som vårt fokusområde håper vi å bidra til å legge grunnlaget for sunne vaner hos barn. Når barna inkluderes i prosessen med matlaging og måltider, lærer de om næringsinnhold, hygiene og betydningen av sunn mat. Dette engasjementet fremmer ikke bare forståelse for hva de spiser, men også positive holdninger til mat.
Sunn mat i barnehagen bidrar til optimal vekst og utvikling, gir energi til lek og læring, og kan forebygge helseproblemer senere i livet. Ved å tilby variert og næringsrik mat, støtter barnehager barns fysiske og mentale helse, samt utvikler sosiale ferdigheter når de deler måltider sammen. Å skape en inkluderende matopplevelse gir barna muligheten til å bli bevisste matvalg, noe som kan ha varig innvirkning på deres livsstil.
Viser til retningslinjene fra Helsedirektoratet:
«Gjennom et barnehageår er det mange bursdager, merkedager, høytider og spesielle anledninger som foreldrekaffe, turdager og temadager. Dersom det ved flere slike anledninger serveres søt og fet mat og søt drikke, kan barnehagen medvirke til at barn får et for høyt inntak av sukker og fett samtidig som annen og mer næringsrik mat og drikke fortrenges.
De fleste feiringer og markeringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke. Barn har ofte stor tilgang til mat og drikke med sukker, og barnehagen bør representere en arena der slike mat- og drikkevarer begrenses. Barnehagen oppfordres til å finne alternativer til søt og fet mat og søt drikke ved feiringer og markeringer. Slik vil barna i praksis få oppleve alternativer til den søte maten og få mulighet til å innarbeide gode holdninger og matvaner som de tar med seg videre i livet (Helsedirektoratet 2018).»
Vi skal være vårt ansvar bevisst og vil være en sukkerbevisst barnehage. Alt av tilsatt sukker kuttes ned på. Vi serverer i stedet mye frukt, og bruker blant annet eple og banan på grøt.
Det skal fortsatt være rom for markering av spesielle anledninger og tradisjoner med tilhørende matvarer slik som baking i desember og servering av mat på merkedager som 17.mai mm.
Til bursdager serverer vi blant annet hjemmelaget smoothie eller hjemmelaget is. Se egen info om bursdagsfeiring i barnehagen i menyen.