For de fleste barna er Lille blå det første møtet med "barnehagelivet". Og kanskje den første gangen borte fra mamma og pappa. Derfor må vi bruke god tid på å bli kjent og trygg. Tilpasningstid med korte dager og faste voksne er viktig.
Vi er tett på barna både i overført og konkret betydning. Vi følger barna og beriker og styrker leken og prøver å være i forkant, slik at konflikter dempes og løses. Barna trenger hjelp til å tolke hverandre positivt og bli "kompiser". Da må vi være der barna er:på gulvet eller i sandkassa! Eller kanskje i den spennende jordhaugen som er full av mark og andre interessante kryp!
Barna på Lille blå er "storkonsumenter" av bøker. Vi leser for og sammen med barna både sent og tidlig. Det gir barna mye god voksenkontakt, språkstimulans og ny kunnskap.
Og så synger og spiller vi mye, både spontant og i mer planlagte aktiviteter.
Det finnes så mange slags forskjellige materialer som er morsomt for små fingre: vann,sand, leire, trolldeig, maling, plastelina og andre formingsdeiger. Å oppdage og undre seg over dette er viktig, ikke fine "produkter" å vise frem og ta med hjem!
Selv om man er liten, kan man ha stort utbytte av turer i naturen. Kanskje er ikke turen lenger enn 100 meter, men kan likevel by på både opplevelser og utfordringer. En annen gang kan turen inneholde både besøk hos geitebukkene på Rustadsaga og opplevelser langt inni skogen.
"Gjøre selv". Ingen er så glad i å klare ting selv som to-åringen. Å kle på seg selv, kan være både spennende og utfordrende. Vi kommer kanskje ikke så fort ut, men tiden i garderoben er like fin.
Alle barna på Lille blå er også glade i å spise selv. Vi spiser brødmat noen dager og varm mat andre dager.
Og så kan barna både hjelpe til med å rydde og dekke på bordet. Men det beste er at barna kan hjelpe hverandre, med alt fra å hente sko eller trøste når noen er lei seg!